Ūkis mieste

su Komentarų: 0

Sveiki visi,

Mano vardas Ignas. Gimiau Panevėžyje. Šiuo metu gyvenu Škotijoje, Glazge. Per savo gyvenimą esu dirbęs ir mokęsis įvairiose srityse, bet meilė tikram maistui mane atvedė prie ekologiško (organiško) ūkininkavimo. Per pastaruosius kelerius metus dirbau ūkiuose Škotijoje ir Anglijoje, auginau daržoves vienai iš Glazgo bendruomenių priklausančiame sode miesto parke, dalyvavau žemdirbių asociacijos veikloje ir įvairiuose renginiuose. Tikiuosi, kad temos, apie kurias rašysiu čia, įkvėps gyventi ,,žaliau’’ ir paskatins daugiau galvoti apie maistą, kurį kasdien valgome.

????????????????????????????????????

Džiugu, kad išvertus į anglų kalbą, ūkis mieste neskamba kaip utopija. Atvirkščiai, didelei daliai pasaulinės populiacijos kraustantis į miestus, ūkininkavimas pačioje miesto teritorijoje jau tapo dažnu reiškiniu. Nors ir nepastebimas didžiajai visuomenės daliai, toks daržovių ir kitos produkcijos auginimo būdas jau dabar gan svariai prisideda prie bendro užauginamos produkcijos kiekio pasaulyje. Tai, kad ūkiai miestuose dažnai būna nedidelio ploto, reiškia, kad visi darbai atliekami rankomis, nenaudojama beveik jokios technikos, o išauginta produkcija nukeliauja labai netoli kol pasiekia vartotoją.

Vienas tokių ūkių, prie kurio prisidedu ir aš pats, randasi viename iš Glazgo parkų. Pati teritorija aukščiau buvo lauko teniso aikštelė, kuri metų metus buvo nenaudojama ir jos savininkas, rutulių sporto klubas, esantis kitoje gyvatvorės pusėje, ieškojo būdų kaip tą teritoriją atgaivinti. Dviem aplinkines bendruomenes puoselėjančioms organizacijoms sujungus pajėgas žemės plotas per du sezonus buvo paverstas į veikiantį ūkį su šiltnamiu, komposto dėžėmis, bičių aviliu ir dėžėmis daržovėms auginti. Darbai prasidėjo 2014 m. pavasarį ir visų pirma buvo iškasti jau kiek paūgėję berželiai. Iš Glazgo medžio perrūšiavimo centro gautos medienos buvo sumontuotos dėžės, vėliau pripildytos atvežtu organišku kompostu iš savivaldybei priklausančios įmonės. Toks auginimo būdas buvo vienintelė išeitis, nes po užaugusia žole tebuvo storas, molingas, daržovių auginimui netinkamas sluoksnis.

????????????????????????????????????

Ūkyje susibūrę daug skirtingų žmonių iš įvairiausių profesinių sričių. Vieni turi patirties ūkininkaujant, kiti tos patirties nori pasisemti. Tam tikslui yra įrengtos 24 nedidelės dėžės, kurios metai iš metų perleidžiamos skirtingiems žmonėms, kad jie galėtų išmokti kaip užsiauginti savo maistą. Kitoje žemės dalyje auginamos daržovės parduodamos nedidelėms maisto prekių parduotuvėms aplink Glazgo miestą. Visi prie projekto prisidedantys žmonės sutaria, kad tai ne tik vieta, kur auginamos daržovės, tai kartu ir erdvė, kur žmonės gali pailsėti nuo miesto šurmulio ir pernelyg greito gyvenimo tempo, erdvė šeimoms praleisti laisvalaikį ir parodyti vaikams iš kur atsiranda jų maistas, erdvė susipažinti su kaimynais ir susirasti draugų, erdvė pabūti gamtoje.

Artėjant pavasariui ir gamtai kur ne kur po truputi bundant po žiemos, apie planus artėjančiam sezonui aš pasikalbėjau su Dorothea Warlich, kuri veda savaitines savanorių sesijas ūkyje. Tuo pačiu keliose dėžėse pasodinome tradicinės rūšies kviečius prisidėdami prie Scotland The Bread projekto, kuriuo siekiama skatinti auginti tradicines Škotiškas grūdines kultūras, puoselėti tradicinį, gamtai nežąlingą ūkininkavimą ir vietinės produkcijos vartojimą. Dorothea tikisi, kad nuėmus derlių, galėsime iškepti tikrą Glazgo duonos kepalą. Artėjantis auginimo sezonas ūkyje žada būti produktuvesnis nei bet kada. Žmonės, auginantys daržoves vadinamuose nano plotuose, kurie jiem suteikiami nemokamai, turės mokėti nedidelį mokestį nuo gautų pajamų už parduotą produkciją.

Surinktos lėšos bus panaudotos pačio ūkio tobulinimui. Savanorių sesijos kaip ir praeitais metais bus organizuojamos vieną kartą per savaitę. Žmonės turės galimybę išbandyti įvairiausius darbus nuo dirvos paruošimo iki derliaus nuėmimo. Telieka laukti šilumos ir kibti į darbus.

DSC_0036 maz

 

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.