Ūkininkų iniciatyvos užsienyje ir Lietuvoje

su Komentarų: 1

 

Praeitą savaitę atstovavau CoolŪkį ,,Nyeleni Europe“ maisto suvereniteto forume Rumunijoje. Ko gero ne vienam iškyla klausimas, kas gi tas maisto suverenitetas? Trumpai tariant tai galimybė šalyje pilnai apsirūpinti visais reikalingais maisto produktais. Tačiau tai ne viskas, ko maisto suvereniteto judėjimas siekia. Yra daug dėmesio skiriama maisto kokybei, alternatyviems žemės ūkio modeliams, maisto grandinių demokratiškai kontrolei, aplinkosaugai, žemės ūkio darbuotojų apsaugai ir teisėms, tradicijų ir bioįvairovės išsaugojimui bei bendruomenių stiprinimui. Tai temos, kurias su CoolŪkiu paliečiam, ir siekiam spręsti.

14883473_10211246663264131_8340926987294937119_o

Dalyvaudama šiame renginyje buvau maloniai nustebinta dalyvių energija, idėjom, veikla ir susipažinau su įvairiomis žemės ūkio praktikomis skirtingose šalyse. Tarp jų ryškiai iškilo „Community supported agriculture“ (CSA) (bendruomeninis žemės ūkio paramos) modelis. Dalyvaudami jame, žmonės sumoka ūkininkui už metus tiekiamą produkciją. Tokioje sistemoje, ūkininkas turi užtikrintas pajamas, o riziką pasidalina su vartotoju. Tuo tarpu vartotojas turi tiesioginį ryšį su ūkininku ir maistu, kuris jam tiekiamas, gali realiai pamatyti kokiomis sąlygomis yra auginamas, o kai kuriose CSA, net prisidėti prie žemės ūkio procesų. Šis modelis yra siūlomas daugelyje Europos šalių ir padeda išsilaikyti smulkesniems ūkininkams.

15058751_10211360883279560_1028393794_n

Forume pamačiau, kiek įvairių problemų susijusių su maistu yra sprendžiama Europoje. Norisi kaip galima prisidėti prie jų sprendimo Lietuvoje. Visi galime prisidėti prie tvarios ir socialiai atsakingos praktikos pirkdami sąmoningai.

Nesenai sužinojau apie kelias įdomias programas Lietuvoje, kurias būtų įdomu išbandyti:

Kaimas į namus

Čia galite užsisakyti kaimiškos produkcijos, kuri yra atvežama esant didesniam užsakymui (kelionė visgi turi atsipirkti). Nesijaudinkite, tai nereiškia, kad turite patys užsisakyti kalną morkų ar sūrio. Produktų galite užsisakyti kartu su draugais, bendruomene ar kolegom. Jei nerandate su kuo užsisakyti, patikrinkite ar yra jau esama bendruomenė, kuri užsisakinėja atvežimą, ir prisijunkite prie jų užsakymo 🙂

breads-1417868_1920

Kitoks daržas

Kitoks daržas siūlo daržovių krepšelio prenumeratos paslaugą. Prenumeruodami, gaunate įvairias daržoves kartą per savaitę. Daržovės auginamos gamtinės žemdirbystės metodais, be jokių sintetinių trašų ar pesticidų.Taip pat, jie siūlo gamtinės žemdirbystės konsultacijas, norintiems auginti savo daržoves šiuo būdu.

thanksgiving-1632757_1920

Gal žinote dar kokių panašių veiklų ar programų Lietuvoje? Pasidalinkite komentarose 😉 Mums būtų labai smagu išgirsti!

 

Austė Černiauskaitė

CoolŪkio komanda

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Vienas komentaras

  1. krapu seklos
    | Atsakyti

    Labai sveikintina idėja. Aš taip pat norėčiau kažkuo panašiu užsiimti gyvenime. Esu už gamtą ir natūralumą bei sveiką gyvenimo būdą. Jūsų blogas man labai patiko, esu dažna jo lankytoja. 🙂 Lauksiu naujų įrašų, nes pavasaris jau čia – metas naujai sėti daržoves ir visą kitą… 🙂

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.