Plastikas vandenynuose – kas iš jo gaminama?

su Komentarų: 0

Paskutiniame įraše aptarėme, kaip plastikas surenkamas iš vandens telkinių. Tačiau kas atsitinka jį surinkus? Vis daugiau įmonių mato šias surinktas atliekas ne kaip šiukšles, o naudingus resursus, iš kurių galima kurti produktus.

Pakuotės iš perdirbto plastiko

Viena kompanija – Method, būtent iš vandenynų surinkto plastiko gamina buteliukus savo muilui. Jie bendradarbiauja su pakrančių apsaugos organizacija ir kartu surenka plastmasę Havajų paplūdimiuose, kurią perdirba į muilo pakuotes. Jie taip pat šviečia pirkėjus apie vandenų taršą ir rodo gerą pavyzdį kitoms kompanijoms. Tikimės, kad ateityje daugiau verslų atsižvelgs į savo poveikį aplinkai ir priims sprendimus, kurie skatina darnų vystymąsi.

Plastmasinės gatvės

Dar vienas būdas panaudoti surinktą plastmasę yra kaip medžiagą gatvėms tiesti. Būtent tokią koncepciją yra sukūrę Olandai projektui ,,Plastic road“. Iniciatoriai teigia, kad tokios gatvės yra tris kartus tvirtesnės nei asfaltuotos ir jas pačias galima perdirbti vėl ir vėl. Taip pat, jos yra modulinės, taigi, atsiradus duobėms, galima lengvai ir greitai pakeisti sugedusią dalį. Šios gatvės yra tuščiavidurės, ir tai leidžia laikinai kaupti lietaus vandenį (būtų įdomu išbandyti, kaip ši funkcija veiktų dažnai užliejamose gatvėse, tokiose kaip Teodoro Narbuto gatvėje Vilniuje, kur regis po kiekvienos vasarinės liūties renkasi vandens sportų entuziastai). Šiuo metu yra kuriamas tokios gatvės prototipas. Labai įdomu sužinoti ar tokios gatvės gali pasiteisinti. Kaip manote jūs?

Watch video!

Lokalus plastmasės perdirbimas

Prieš kelis metus Dave Hakkens – jaunas produktų dizaineris – sugalvojo kurti produktus perdirbant plastiko atliekas. Jis pats pradėjo gaminti aparatus, kurie atliekas smulkino i mažas daleles, iš kurių galima gaminti produktus. Jam internete pasidalinus instrukcijomis, kaip pasigaminti šiuos aparatus, atsirado daugiau norinčių perdirbti plastmasę lokaliai. Ši vieno žmogaus iniciatyva po truputį tampa lokalaus plastmasės perdirbimo judėjimu, kuris siekia ne tik rinkti išmetamą plastiką, bet ir iš jo gaminti gaminius, kuriuos galima būtų parduoti, kuriant smulkius, gamtai draugiškus verslus. Šios iniciatyvos grupė yra ir Lietuvoje! Kviečiame jungtis 🙂

Ką manote apie šiuos produktus ir iniciatyvas? Gal žinote daugiau panašių iniciatyvų? Pasidalinkite komentaruose! 🙂

Nesenai sužinojome ir apie nardytojų bendruomėnes, kurie skleidžia žinią apie plastiką vandenyse bei patys kuri įvairias iniciatyvas jį tvarkyti kaip IDiveblue komanda ar programam Dive Against Debris.

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.