Kada, ką ir su kuo sodinti?

su Komentarų: 1

 

Pradedančiajam daržininkui atėjus pavasariui gali kilti klausimas, kaip gi čia nepramiegojus sėjos meto. Turbūt daugeliui ne naujiena, kad vieno laiko sodinimui nėra. Kiekvienas augalas, žolelė turi skirtingą sodinimo laiką, kiekvienai daržovei sezonas ateina vis kitu laiku. Tačiau Jums patiems spėlioti, kada ką sodinti, nereikia! Tam yra skirti sodo/daržo kalendoriai, kuriuos lengvai rasite prekybos centruose ar knygynuose, internete.

 

 

Taip pat visada reikia atsižvelgti ir į oro sąlygas. Šalnoms atsparūs daržo augalai sėjami ir sodinami anksti pavasarį, o šilumos reikalaujantys – tik pavasario pabaigoje ar net vasaros pradžioje. Nepamirškite, kad sodinimas turi teikti malonumą, todėl pasirinkite laiką, kada pačiam būtų malonu kapstytis darže! Kalendoriuose pateikiama bendra informacija, todėl nebūtina aklai jų sekti. Jei lyja lietus ir Jums visai nesinori lįsti iš namų, tai ir palaukite palankesnės dienos 🙂

 

 

Taip pat prieš pradedant sodinti, reikia neužmiršti, kad ne visi augalai gerai sutaria tarpusavyje! Išskirdami chemines medžiagas – fitocidus, augalai apsisaugo nuo kenkėjų, mikroorganizmų, grybų. Taip pat jie konkuruoja tarpusavyje dėl maisto medžiagų, todėl vienas augalas gali slopinti kito augimą. Būtent dėl to svarbu žinoti, kurie augalai sutaria vienoje lysvėje, papildo vienas kito vešėjimą, o kurie negali būti abu kartu. CoolŪkio plakate pateikiame visą populiariausių daržovių ir jų draugų/priešų lentelę:

 

Taigi, budinkimės iš žiemos miego ir skubėkime į daržą, kas dar to nepadarėte! Nemažai daržovių jau buvo galima sodinti, tačiau daug liko vis dar laukiančių savo eilės. Padėk joms užaugti ir auk kartu.

 

Linkiu gero sezono!

 

Sekite Justina:

Sveiki! Esu ekologijos 3 kurso studentė Vilniaus Universitete. Domiuosi tvariu gyvenimo būdu, aplinkosauga ir aktyviai savanoriauju CoolŪkyje! Noriu dalintis savo žiniomis ir skleisti tvarias idėjas!

Naujausi įrašai nuo

Vienas komentaras

  1. Indre
    | Atsakyti

    Tai ka dabar daryt😂🙈🙄🌱 nuo ko pradet daiginti? Pernai prisisejau salotu, spinatu, cukiniju. Siemet turesiu mini siltnami. Kokius darbus jau pradet daryt?
    Labai domina ataugancios darzoves. Saliera tikrai ismeginsiu. Kaip su morkom?

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.