Ekologiškų produktų ženklinimas

su Komentarų: 1

 

Turbūt ne man vienai apsisuka galva stovint prie parduotuvių lentynų. Viena prekė be konservantų, kita be dažiklių, trečia organiška, o dar kita – ekologiška. Tai ką gi išsirinkti? Ką tie užrašai reiškia? Jei jums įdomu, ką dedate į burną, tepate ant odos ar plaukų, tuomet štai trumpas gidas, kaip atskirti gražius žodžius nuo sertifikuotų produktų.

Visų pirma, ekologiški produktai – neužteršti kenksmingomis cheminėmis medžiagomis. Juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų, kuriuos draudžiama naudoti. Ekologiška produkcija yra griežtai reglamentuojama, kontroliuojama ir sertifikuojama.

Dažnai matome užrašus ant pakuočių:

  • „be konservantų“,
  • „natūralus“,
  • „tik iš natūralių ingredientų“,
  • „genetiškai nemodifikuota“,
  • „be hormonų“,
  • „ūkininkų produkcija“.

 

Šie užrašai dar nėra garantija, kad produktas yra ekologiškas, tikrai neturi sveikatai kenksmingų medžiagų. Dažnai gamintojai gudrauja pasitelkdami gražius žodžius pritraukti pirkėjams, bet jų produktai dažnai nesiskiria nuo kitų, taip viliojančiai neaprašytų. Ne kartą ir pati skaitydama „be konservantų“ produkto etiketę nesulaikiau šypsenos. Ten dažnai būna ir acto, ir cukraus, ir druskos – konservantų. Todėl norint neapsigauti, būtina skaityti ingredientų sąrašą. Jame ingredientai turi būti rašomi mažėjimo tvarka – kurio daugiausiai, rašomas pirmas.

Dažnai pastebimi ir organiškais pavadinti produktai. Tai reiškia ne ką kitą, o tai, kad produktas ekologiškas. Nors terminai reiškia tą patį, bet žodis „organinis“ lietuvių kalboje nevartojamas, tai vertinys iš anglų kalbos „organic“.

Kas yra natūralus produktas? Tai gaminys, kurio beveik visi ingredientai yra natūralios, o ne sintetinės kilmės. Bet tai nereiškia kad sudedamosios dalys yra augintos ekologiškai. Taip pat ar produkto sudėtis tikrai natūrali dažnai yra gamintojų sąžinės reikalas.

Terminai – ekologiškas, biologinis, jų išvestiniai žodžiai arba mažybinės formos, pavyzdžiui, „bio” ar „eco”, gali būti vartojami tiktai ženklinant ir reklamuojant produktus, kurie atitinka ekologinės žemdirbystės standartus.  Bet šių žodžių nepakanka.

Fasuotų produktų pakuotė turi būti pažymėta bent vienu ekologinę kilmę įrodančiu logotipu. Iš viso pasaulyje jų yra net 465!


Europos sąjungos žymėjimas

Nacionalinis ženklinimas

 

Plačiau apie ženklus galima pasiskaityti ir lietuviškai čia.

 

Neekologiškus produktus draudžiama:

– ženklinti ekologiškų produktų ženklu ir tiekti kaip ekologiškus;

– reklamuoti bei informuoti apie juos, naudojant ekologiškų produktų ženklą;

– prekybos vietose dėti į lentynas arba skyrelius, pažymėtus ekologiškų produktų ženklu arba kitomis ekologinės gamybos nuorodomis. http://vmvt.lt

Taigi mano mažos išvados:

Kas natūralu, nebūtinai yra ekologiška. Ir kas natūralu, nebūtinai yra sveika. Jei norime tikrai sveikų produktų – rinkimės sertifikuotus produktus, skaitykime sudėtis ir nepasiduokime etikečių pažadams. Sveika mityba – subalansuota, ir jei naudosite ekologišką aliejų, bet jo per dieną sunaudosite pusę litro, tai nebūtinai bus sveika 🙂

 

Sekite Justina:

Sveiki! Esu ekologijos 3 kurso studentė Vilniaus Universitete. Domiuosi tvariu gyvenimo būdu, aplinkosauga ir aktyviai savanoriauju CoolŪkyje! Noriu dalintis savo žiniomis ir skleisti tvarias idėjas!

Naujausi įrašai nuo

Vienas komentaras

  1. Zina
    | Atsakyti

    Su šv.Velykom ,Justina,džiaugiuosi,kad jauni žmonės tokie sąmoningi ir atsakingi už Žemės išsaugojimą už saveiką gyvenseną,o ypač už savanorystę.Esu Zina Gineitienė,skleidžiu tas pačias idėjas,praktiškai dalyvauju Cool-ūkio veikloje suteikiu žemės norintiems užsiauginti,pernai programa vyko entuziastingai.Noriu priminti,kad 2016 gruodyje įkūrėme Lietuvos ekobendrumenių aociaciją (LEA) mokymams ir tarptautiniam bendradarbiavimui,kviečiame aktyviai įsijungti.Šios asoc.prezidentė MRU psich.m.dr.prof.Aistė Diržytė.

    pagarbiai Zina Gineitienė

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.