Dirvožemyje slypinčios bakterijos – laimės šaltinis

su Komentarų: 0

Apėmė liūdesys, esate nusiminęs? Keliaukite į daržą!

Pasirodo, dirvoje esantys mikrobai veikia ne ką prasčiau nei cheminiai antidepresantai, o ir šalutinio poveikio neturi. Dažnai atsigręžiame į gamtą, ieškodami pagalbos sau. Ir ne be reikalo. Gamta gali pasiūlyti vaistus nuo daugelio ligų. Nors dabar kreivai žiūrime į liaudiškus patarimus, pasirodo jie ne iš piršto laužti ir nuo jų nusisukti nevertėtų. Mokslininkai jau įrodė nemažai gydomųjų augalų savybių, bet gydo ne tik jie.

Dažnai mūsų prisibijomos bakterijos turi nemažai teigiamos įtakos mūsų sveikatai. Dirvožemyje tarpstančios bakterijos Mycobacterium vaccae – natūralūs antidepresantai. Pasak Christopher Lowry, neuromokslininko iš Bristolio universiteto, šios bakterijos aktyvuoja imunines ląsteles, kurios išskiria chemines medžiagas, stimuliuojančias seratonino – vadinamojo laimės hormono – gamybą. Išsiskyrus šiam hormonui žmogus tampa laimingesnis, atsipalaiduoja. Taip pat šios bakterijos palengvina odos alergijas. Kad daržininkavimas sumažina patiriamo streso poveikį ir pakelia nuotaiką daugeliui nėra paslaptis, bet pagaliau rasta to priežastis ir mokslinis paaiškinimas! Mokslininkai ir toliau tiria šių mikrobų savybes gydyti kai kurias ligas.

 

Šių bakterijų buvo suleista ar sumaitinta laboratorinėms pelėms ir šios geriau atliko užduotis nei kontrolinė grupė, patyrė mažiau streso bei pagerėjo jų pažintiniai gabumai. Natūralūs antidepresantai peles veikė net iki 3 savaičių!

Kyla klausimas, kaip šios bakterijos patenka į daržininko organizmą? Žmogus tiesiog įkvepia šių bakterijų su oru, tiesiogiai kontaktuoja per odą ir bakterijos patenka į žmogaus kraujotaką dirbant darže. Šių bakterijų galima įkvėpti vaikštant gamtoje, per vandenį arba valgant užsiaugintas daržo gėrybes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taigi, kuo daugiau kapstysitės darže, tuo geriau pasijausite. Nors kai kas mano, kad daržininkavimas nuobodu, pasirodo darbas sode net gali padėti išgyti nuo depresijos, ką jau kalbėti apie kasdien patiriamo streso malšinimą. Todėl nieko nelaukite ir pasimėgaukite daržo terapija! Dabar laikas tam tobulas 🙂

 

Šaltiniai:

http://discovermagazine.com/2007/jul/raw-data-is-dirt-the-new-prozac

https://www.gardeningknowhow.com

 

 

Sekite Justina:

Sveiki! Esu ekologijos 3 kurso studentė Vilniaus Universitete. Domiuosi tvariu gyvenimo būdu, aplinkosauga ir aktyviai savanoriauju CoolŪkyje! Noriu dalintis savo žiniomis ir skleisti tvarias idėjas!

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.