Daržovių auginimas iš maisto atliekų

su 3 komentarai

 

chopping-board-390857_1280

 

Ar žinai, kad vietoj to, kad išmestum daržovių maistines atliekas, gali iš jų išsiauginti daugiau daržovių? Tai padaryti galima lengvai ir greitai, papraščiausiai ant savo palangės. Kokias daržoves ir kaip tai daryti, sužinojome CoolŪkio pamokėlėje, kurios metu savanorė Jurga pademonstravo, kaip nesudėtinga tai yra.

 

Štai kelios daržovės, kurias galima nesunkiai auginti iš atliekų:

 

Salieras

celery-89071_640

Salierai – viena lengviausiai atauganti daržovė. Nupjaukite saliero apačią ir įmerkite į dubenėlį su nedaug vandens ir padėkite į kuo labiau saulėtą vietą. Po savaitės jau turėtų matytis išleidžiami nauji stiebeliai. Kai tai įvyks, galite persodinti salierą į žemę ir leisti pilnai ataugti.

 

Salota

appetite-1239155_640

Salotas atauginti naudojamas tas pats metodas kaip ir salierus. Kai yra matomos naujai išdygusios šaknys ir lapeliai, jau galima persodinti salotą į žemę.

 

Imbieras

ginger-1191916_640

Imbiero šaknį auginti taip pat yra paprasta, bet jis auga lėčiau. Įdėkite šaknies gabalėlį į žemę su gumurėliais į viršų. Po savaitės jau turėtų matytis išdygę lapeliai.

 

Svogūnai

onion-bulbs-84722_1280

Daugelis iš mūsų žino, kad įmerkus svogūno šaknis į vandenį, jis pradės leisti laiškus, kuriuos galime naudoti, kai prireikia. Tačiau atsiauginti svogūno šaknį irgi yra nesudėtinga. Nupjaukite apatinę svogūno dalį palikę bent centimetrą iki šaknų. Tuomet pasodinkite į žemę lengvai užberdami žemių saulėtoje vietoje.

 

Česnakai

garlic-1808_640

Nusipirkę česnako galvutę, atskirkite vieną skiltelę is pasodinkite šaknimi į apačią. Kai česnaka pradės leisti laiškus, apskabykite juos, kad česnakas pradėtų formuoti naują galvutę. Vėliau galvutę vėl bus galima išskaidyti ir sodinti naujai. Laikykite pasodintus šiltoje, saulėtoje vietoje.

 

 

Ar esate bandę šiuo būdu užsiauginti daržovių? Kaip jums sekėsi? Gal auginote daržoves, kurių nėra šiame sąraše arba turite patarimų, kaip galima auginti efektyviau? Pasidalinkite komentaruose! Mums labai įdomu išgirsti jūsų patirtis 🙂

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

3 komentarai

  1. algimantas
    | Atsakyti

    norint namuose ant palangės išsiauginti svogūno laiškų,svogūno ar jo sėjinuko viršunėlę nupjaukite ir sodinkite į polietileninį maišą,ar maišelį .Įmaišelio dugną pridėkite drėgnų pjuvenų arba panašios medžiagos pvz,kraikas naminiams gyvūnams,tą kraiką reikia perpilt virintu vandeniu t.y. dezinfekuoti ir pakloti maišejio dugne 2-4 cm sluoksniu. Svogunėlius susodinti ir ,svarbiausia naujiena,iš maišelio išspauk visą jame esanti orą ir maišelį pripusk pati,tampriai užrišk,nes tu į maišelį priputei anglies dvideginio,kuris yra reikalingas visom žalialapėm daržvėm,Maišeį su sodinukais padėk tamsoje ir vėsioje vietoje 3-4 dienom,sodinukas intensyviau suforms šaknų sistemą,kai šaknys jau matosi,maišelį perkelk į sviesią ir šiltą vietą….

    • Austė
      | Atsakyti

      Dėkui, kad pasidalinote!

  2. Edmundas Butkus
    | Atsakyti

    Laba diena. Džiaugiuosi cool Ūkio atsiradimu. Esu sodininkas 4 metai. Auginu tik natūrali žemdirbystė. Mokausi iš rusų sodininkų. Galiu pasidalinti savo patirtimi ir žiniomis, pomidorų ir paprikų sėklomis.
    Džiaugsmo gero derliaus☺️
    Edmundas
    Mob +37065244606

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.