Arbatžolių džiaugsmai. 9 žolės jūsų puodeliui

Atėjus pavasariui norisi savo kiemą papuošti ne tik gražiais, tačiau ir naudingais augalais. Šiam tikslui puikiai tinka arbatžolės – galbūt neišvaizdūs, tačiau tinkamai apdorojus itin skanūs augalėliai. Kadangi dabar kaip tik jų sėjimo ir daiginimo metas, pasidalinsiu savo išrinktųjų žolelių sąrašu.

Arbatžolės visad mane žavėjo, tačiau ilgą laiką savo kieme turėjau tik mėtas ir melisas. Viskas pasikeitė po kelionės į Ukrainą, kuomet kalnų papėdėje stovinčio namelio šeimininkė pavaišino mus arbata iš pačios skintų ir sudžiovintų liepžiedžių bei mėlynių stiebų bei paaiškino, kam jie padeda. Tada tvirtai apsisprendžiau pramokti šio „meno“ ir savo daigykloje pasisėjau (bei kelias jau išdaiginau) devynias skirtingas žoleles.

Mano “džiaugsmų” darželis.

 

Paprastosios citrininės katžolės

Šiek tiek primenantis melisą augalas karpytais lapeliais. Nors pagal pavadinimą jį turėtų mėgti katės, tačiau katžolė padeda ir žmonėms – ramina nervų sistemą, gydo nemigą, mažina stresą, naikina mikrobus, stiprina organizmą, gerina virškinimą, padeda gydyti peršalimo ligas. Pažymima, kad katžolė turi daugiau raminamųjų medžiagų nei valerijonas.

Paprastosios jonažolės

Geltonų žiedų augalas, dažnai pastebimas pievose. Sakoma, kad jis gali išgydyti net 100 ligų! Augalo nuoviras naudojamas sutrikus virškinimo traktui, susirgus gerklės, nosies gleivinės uždegimu, kepenų ligomis. Jonažolių preparatai pasižymi priešuždegiminiu, antiseptiniu, antidepresiniu poveikiu. Iš jonažolių galima pasigaminti užpilą ir žiedų aliejų.

Vaistiniai šalavijai

Augalas, kurio pavadinimas išvertus iš lotynų kalbos reiškia „gydyti“. Nors dažnai naudojamas dekoracija, iš tiesų tai daugybę panaudojimo galimybių turintis augalas. Jis gali būti priemonė burnos ertmės, gerklės uždegimams gydyti, tinka ir skalavimams. Šalavijo nuoviro pavilgai gali būti dedami ant sužeistos vietos. Taip pat vartojami skaudant dantims, nuo dantenų uždegimo, nuo plaukų slinkimo, galima mirkyti prakaituojančias kojas. Jis taip pat vartojamas menopauzės simptomams, tokiems kaip karščio mušimas, slopinimui.

Pankolinės kinmėtės

Galbūt teko kada nors pamatyti augalų su aukštais violetiniais žiedais laukus. Iš tolo kinmėtės (arba lofantai) gali būti palaikyti levandomis. Tai kvapnus augalas, kurio kvapų paletė svyruoja nuo anyžiaus iki mėtų ar citrusinių vaisių. Beje, medicininis kinmėtės pavadinimas „agastache“ graikų kalboje reiškia „labai daug“ arba „kviečio varpa“. Ir viena, ir kita reikšmė gan tinkama apibūdinti šio augalo žiedams. Lofantai mažina kraujospūdį, pasižymi baktericidinėmis savybėmis, švelnina kosulį, stiprina širdies darbą. Jas patariama vartoti esant skrandžio ir žarnyno sutrikimams. Jos žadina apetitą, gerina organizmo medžiagų apykaitą. Kai kurių šalių (Vidurinės Azijos ir Mongolijos) medicinoje naudojami senėjimo procesams sulėtinti. Amerikos indėnai šį augalą vartojo kaip arbatą ir saldiklį.

Pankolinės kinmėtės

Vaistinės agurklės

Mielas, mažas augalėlis švelniai mėlynais žiedais. Asmeniškai kiek bijojau pirkdama agurklių sėklas, nes niekam nepatiktų agurkų skonio arbata, bet laimei, jos galima panaudoti ir kitur. Hipokratas teigė, jog vaistinės agurklės lapai linksmina vyrus ir moteris, nuveja šalin liūdesį, nuobodulį bei melancholiją. Senovės Romoje vaistinės agurklės lapų ir žiedų prieš mūšį kariams įberdavo į vyną, kad šie būtų drąsesni. Dar ir šiomis dienomis kai kuriose Europos šalyse vaistinė agurklė vadinama „širdies džiaugsmo“ augalu bei „širdies gėle“. Tradicinėje medicinoje vaistinės agurklės lapų salotų patariama valgyti inkstų bei žarnyno uždegimų profilaktikai. Meduje išvirti vaistinės agurklės lapai gydo opaligę, uždegimines ligas bei padeda atsikosėti. Jei dėl nervinių sukrėtimų sutriko širdies ritmas, patariama pieno išrūgose išvirti vaistinės agurklės augalą ir gerti šio nuoviro.

Valgomosios ybiškės

Valgomoji ybiškė – tai ilga, žalia ir šiek tiek pūkuota daržovė, dėl savo formos primenanti aitriąją papriką. Nesubrendę vaisiai yra paruošiami visai kaip žalios pupos. Populiariausi patiekalai su valgomąja ybiške yra daržovių sriuba bei ybiškė pomidoruose. Taip pat ybiškė gali būti kavos pakaitalas. Pupelės turi sveikų nesočiųjų riebalų, tokių kaip omega-9 rūšies oleino rūgštis ar omega-6 rūšies linoleno rūgštis. Jos gali būti vartojamos paskrudintos. Arbata teigiamai veikia šiuos kūno audinius: kraują, plazmą, raumenis, kaulų čiulpus, nervų audinį bei reproduktyvinę sistemą. Gerina medžiagų apykaitą, stabdo kraujavimą, pasižymi prieš spazminiu veikimu, vėsina organizmą. Ybiškės žiedų arbata gydo dismenorėją, kitus menstruacijų ciklo sutrikimus, ypač esant gausiam kraujavimui, padeda sergant šlapimo pūslės ir šlapimtakių ligomis, kosint, valo kraują nuo toksinų. Taip pat ramina, relaksuoja, padaro protą sutelktą ir aiškų, gerina mentalines funkcijas. Džiaugiuosi, kad kol kas jos sparčiai dygsta ir nekantriai laukiu, kada galėsiu išbandyti šios neįprastos daržovės skonį!

Ybiškės

Citrininės monardos

Nesu pati atsakingiausia sodininkė, tad galiu patikinti jus, jog monardos nėra itin reiklios, jei net pas mane jos išgyveno visą vasarą. Šie augalai turi rožinius/violetinius žiedus ir šiek tiek citrusinius vaisius primenantį kvapą. Vėlgi, nors monarda dažnai naudojama kaip dekoratyvinis augalas, ji taip pat turi ir gydomųjų savybių – iš lapų pagaminta arbata gali gydyti peršalimą, kosulį, karščiavimą ir kvėpavimo takų problemas.

Daržiniai dašiai

Lietuvoje retai paplitęs, tačiau nemažai gerų savybių turintis asmeniškai pelyną primenantis augalas. Daržinis dašis yra šiek tiek karstelėjęs, todėl juo skaninti patiekalus reikia atsargiai, kad šio prieskonio kvapas bei skonis nenustelbtų kitų prieskonių. Džiovintų lapų arbata, pasaldinta medumi, žadina apetitą, mažina vidurių pūtimą, padeda nuo kosulio, skystina gleives. 

Daržiniai dašiai

Vaistinės juozažolės

Šalavijų ir mėto kvapo smulkus augalas aukštais, ilgais violetiniais žiedais. Viena daugiausiai gydomųjų savybių pasižyminti žolelė, kurias galima auginti Lietuvoje. Juozažolėmis patariama gydyti stenokardiją, skrandžio ir žarnyno ligas. Juozažolės gerina virškinamojo trakto darbą bei apetitą. Juozažolės antpilo, kaip organizmą stiprinančio vaisto, patariama gerti pagyvenusiems žmonėms. Šia žolele taip pat patariama gydyti lėtines viršutinių kvėpavimo takų ligas, astmą, neurozę bei pernelyg gausų prakaitavimą. Juozažolių antpilu bei nuoviru patariama plauti akis sergantiems konjunktyvitu, o ant ilgai negyjančių žaizdų dėti kompresus.

O kokias arbatžoles mėgstate jūs?

 

Naudoti šaltiniai:

  1. http://svajoniupieva.blogspot.com/2012/11/katzole-paprastoji.html
  2. http://naturalus.sveikas.lt/lt/naturalus-vaistai/vaistazoles/jonazole_paprastoji/#
  3. https://www.botanikos-sodas.vu.lt/puslapiai/augal%C5%B3-gentys/%C5%A1alavijas
  4. http://www.aromatiniaizolynai.lt/pankoline_kinmete.html
  5. http://naturalus.sveikas.lt/lt/naturalus-vaistai/vaistazoles/agurkle_vaistine/
  6. https://www.e-seklos.lt/asortimentas/valgomieji-hibiskai-okros-bamijos-combo
  7. http://bonduelle.lt/darzoviu-enciklopedija/valgomoji-ybiske
  8. http://naturalus.sveikas.lt/lt/naturalus-vaistai/vaistazoles/monarda_citrinine/
  9. http://naturalus.sveikas.lt/lt/naturalus-vaistai/vaistazoles/dasis_darzinis/
  10. https://horo.tv3.lt/produktas/darzinis-dasis-satureja-hortensis
  11. http://naturalus.sveikas.lt/lt/naturalus-vaistai/vaistazoles/juozazole/

 

3 komentarai

  1. Ignas
    | Atsakyti

    Rekomenduoju juozažolę – tikrai maloniai nustebinęs, į levandą grožiu ir forma panašus augalas, tikras bičių ir vabzdžių džiaugsmas (tiesa, kaip vaistažolės dar nevartojau)
    Kinmėtė irgi labai geras augalas, lengvai dauginasi ir aukštai užauga
    Agurklė labai tinka dėti į šaltibarščius, ypač kol dar nėra lietuviškų agurkų ir nesinori pirkti atvežtinių. Tiesa, vienintelė iš tavo išvardintų augalų vienmetė, nors gausiai ir lengvai prisisėja (vieniems tai privalumas, kitiems trūkumas – man tai patinka 🙂
    O jonažolę močiutė sakydavo, kad dideliais kiekiais gerti pavojinga, tad dažniausiai maišau nedidelį kiekį su liepžiedžiais
    O rekomenduočiau… nieko neturiu rekomenduoti, nes išvardijai visas vaistažoles, kurias auginu ir maniau, kad beveik niekas kitas jų neaugina 🙂

  2. Elena
    | Atsakyti

    Labai geros visos žolelės. Beveik visas aš sėkmingai auginu. Dar turiu vaistinį skaistenį- sako gydo migreną, bet neišbandžiusi, tiesiog nebuvo būtinybės. Dar turiu tibeto lafantą, bet žydi baltai. Man aiškino, kad tai tikrasis t.y vaistinis augalas, tik ar taip yra tikrai, nežinau. O širdelei labai gerai ežiuolės žiedų arbatėlė.

  3. Lietuvoje
    | Atsakyti

    mama išmokė džiaugtis gamtos dovanom, nuo mažens pas mus visur buvo medis, augalai.. nenuostabu turbūt, kad mano pačio virtuvė irgi panašia aura dvelkia ir spintelės yra pilnos natūralių arbatžolių. dievinu lietuvišką produkciją, lietuvos gėrybes..

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.