Roterdamo daržai

su Komentarų: 0

 

Kaip kai kas iš jūsų gal jau suprato, keliems mėnesiams esu išvykusi į Olandiją. Nesijaudinkit, kiti CoolŪkio komandos nariai Lietuvoje ir iniciatyva gyva ir veikianti 🙂 Kol esu čia galvojau patyrinėsiu, kaip olandai sodininkauja, ką augina ir kokiomis sąlygomis. Jau turėjau kelias progas pavažinėti aplink Roterdamo miestą ir pamatyti, kaip galima daržininkauti miesto sąlygomis, taigi norėčiau su jumis visais pasidalinti.

 

Bendruomenės daržai

 

Yra ne vienas bendruomenės daržas Roterdame, tačiau šis manau pats įdomiausias. Kodėl? O gi dėl to, kad yra įsikūręs ant molo! Roterdamas visgi europos didžiausias uostas. Na gerai, tas molas pakankamai didelis (ant jo taip pat yra ir keli daugiabučiai), bet manau tai vis tiek yra pakankamai įdomi lokacija. Daržininkauti yra kviečiami visi norintys. Visi susitinka tris kartus į savaitę tvarkyti daržo bei pabendrauti ir praleisti laiką grynme ore. Taip pat, darže vyksta nemažai bendruomenės renginių, kaip derliaus šventė, lauko krosnyje kepemų picų baliai ir tt.

 

 

Daržas ant stogo!

 

Kai tik sužinojau apie šią kavinę vis bandžiau atitaikyti gerą laiką ją aplankyti. Deja, tai ne visuomet lengva padaryti, kai orai Roterdame ne taip ir dažnai pasirodo būna palankūs sėdėti lauke, o dar aukštai nuo žemės, kur stipresni vėjai… Na, bet pagaliau pavyko ją aplankyti. Op Het Dak yra įsikūrusi 7 aukšte ir turi didėlę terasą, kurioje yra įkurtas tikrai nemažas daržas. Kavinė augina nemažai daržovių, žolelių ir valgomų gėlių, kurias naudoja savo patiekaluose. Kiti maisto produktai yra sezoniški ir perkami iš vietinių ūkininkų. Ant stogo taip pat yra ir bitučių aviliai! Labai smagu buvo pasidžiaugti gyva gamta viduryje miesto. Maistas kavinėje irgi pasakiškai skanus taigi rekomenduoju užeiti, jei kada lankysitės šiame mieste.

 

Sodai

 

Vieną dieną pakeliui į parką netyčia aptikau šiuos sodus tagi nusprendžiau trumpam nulipti nuo dviračio ir pasivaikščioti tarp jų. Visi buvo labai gražiai sutvarkyti, pastatai nedidukai ir labai jaukūs. Neapsakomai daug žavesio pridėjo tarp sklypelių tekantys kanalai. Kadangi diena buvo graži, nemažai žmonių leido savo savaitgalį čia, kiek toliau nuo miesto šurmulio tarp vaismedžių ir daržovių.

 

 

Nemažai įdomybių atrandu šiame mieste, bandysiu ir toliau su jumis jomis dalintis. Jei žinote, kokių įdomių vietų, iniciatyvų, projektų Olandijoje ar kitose šalyse, kurie puoselėja tvarų gyvenimo būdą darnoje su gamta, pasidalinkite komentaruose! Man ir manau kitiems CoolŪkio bendruomenės nariams būtų įdomu sužinoti 🙂

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.