Kompostas – kas/kam/kodėl?

Turite nuosavą namą ar vasarnamį ir susigundėte kompostavimu? Tuomet šis straipsnis kaip tik Jums. Asmeniškai pastebėjau, kad viską, kas pūva, sumetus į milžinišką dėžę, o popierius sudeginus, nebe tiek daug atliekų ir lieka…

Kompostas tai ne kas kita, kaip organinių medžiagų mišinys. Į jį galima mesti daug ką – nupjautą žolę, šakas, įvairias organines buities atliekas (bananų žieves, obuolių graužtukus). Na, o sumetus visas šiukšles į krūvą, prasideda kompostavimas – mikroorganizmų prižiūrimas natūralus procesas, kai organinės atliekos paverčiamos dirvožemiui bei augalams lengvai pasisavinamu mineralinių medžiagų mišiniu.

Idealiausia pradėti kompostuoti pavasarį, nes tuo pačiu metu jūs pradedate sodinti daržoves ir vaisius, kuriems vėliau galėsite panaudoti gautą mišinį. Taip pat šiuo šiltesniu laikotarpiu komposto dėžės turinys bus lengviau suskaidomas.

Žinoma, galite pradėti kompostuoti ir rudenį, nes iki pavasario šiukšlių krūva tikrai išaugs ir bus paruošta pakankamai trąšų pavasariui. Be abejo, tai puiki vieta sudėti nukritusiems lapams!

Atėjus žiemos mėnesiams, galite pastebėti, kad jūsų komposto krūvos nėra tokios klestinčios, kaip buvo šiltesniais mėnesiais. Šaltu oru natūralios medžiagos nesuyra taip lengvai, kaip karštyje. Nesijaudinkite – kol temperatūra išliks aukščiau nulio, jūsų kompostas ir toliau klestės. Toliau pilkite šiukšles į krūvą kaip įprasta.

Kompostuoti patariama nuošalioje sklypo vietoje, nedideliame šešėlyje, jog neišdžiūtų. Kompostuoti galite tiek ant žemės, tiek tam skirtoje vietoje. Koks skirtumas? Dėžė atrodo gražiau – joje slepiasi visos bananų žievės ir kiaušinių lukštai, atkeliavę iš jūsų virtuvės. Be to, tai užima mažiau vietos (ruošiant kompostuoti žemėje rekomenduojama iškasti tris duobes ir jas naudoti pakaitomis), trumpiau trunka pats procesas ir lengviau palaikyti tvarką. Taip pat joje greičiau pakyla medžiagų irimui reikalinga temperatūra, geriau išsilaiko drėgmė.

Kaip kompostuoti?

Visų pirma, svarbu palaikyti tinkamą temperatūrą ir drėgmę. Temperatūra šiltuoju metu laikotarpiu pasirūpins gamta (arba galite kompostą uždengti), o drėgmę, esant sausrai, gali tekti sureguliuoti patiems. Labai didelę reikšmę turi ir komposto vartymas. Bevartant kompostą sureguliuojama temperatūra, kuri, pasiekusi aukščiausią tašką, per kitas 4-5 savaites mažėja. Vartymas prisotina krūvą deguonies, kuris skatina augalinių medžiagų irimą.

Keli patarimai sėkmingam kompostavimui

Suaktyvuokite kompostą

„Aktyvatoriai“ gali būti pridedami prie komposto, jog palengvintų skilimą ir pagreitintų kompostavimą. Tam puikiai tinka miško gysločių lapai, nupjauta žolė, jaunos piktžolės ir gerai supuvęs vištų mėšlas. Aišku, galima aktyvatorių nusipirkti vietiniame sodo centre, tačiau taip pat gerai veikia ir kastuvas iš jau paruošto komposto krūvos.

Nemalonūs komposto kvapai

Sumažinkite ar pašalinkite kvapus atlikdami du metodus: pirmiausia nepamirškite į kompostą dėti kaulų ar mėsos liekanų, ir antra, uždenkite naujus komposto krūvos priedus sausa žole ar kitokiu mulču. Pridėjus kalkių arba kalcio, kvapai taip pat bus neutralizuoti. Jei kompostas kvepia kaip amoniakas, pridėkite daug anglies turinčių elementų, tokių kaip šiaudai, durpių samanos ar džiovinti lapai.

Kompostas traukia skraidančius vabzdžius

Komposto krūva natūraliai traukia mažas muselines museles. Atsikratykite jų uždengdami bet kokias vaisius ar daržoves. Prie komposto šiukšliadėžės laikykite nedidelę krūvelę žolių, o kai į krūvą įdėsite naujų virtuvės atliekų, uždenkite ją vieno ar dviejų centimetrų storio žolės sluoksniu. Kalkių ar kalcio pridėjimas taip pat atbaidys muses.

Kompostavimas turi daug naudos aplinkai. Pirma, tai sumažina sąvartynuose esančių organinių atliekų, išskiriančių metaną, stiprias šiltnamio efektą sukeliančias dujas, kiekį. Kompostuodami maisto atliekas, o ne išmesdami jas į šiukšlių dėžę, sumažinsite metano išmetimą. Be to, kompostas ne tik sumažina išmetamų teršalų kiekį, bet ir surenka iš oro lakieji organiniai junginius ir padeda sulaikyti anglį. Be naudos aplinkai, kompostas taip pat sukuria turtingas natūralias trąšas, kurios pakeičia kenksmingas chemines trąšas ir prisideda prie sveikesnių, išsamesnių daržovių ir gėlių sodų.

Dabar, kai žinote daugmaž viską, ką reikia žinoti apie kompostą, belieka tik pradėti. Sėkmės!

Šaltiniai:

  1. https://www.aratc.lt/reikia-komposto/kompostavimo-vadovas
  2. https://www.doityourself.com/stry/best-time-of-the-year-to-start-a-compost-bin
  3. https://mybarc.org/composting-101/?gclid=EAIaIQobChMItfzSq4Ph6QIVlRoYCh0cHQygEAAYAiAAEgKjo_D_BwE
  4. https://learn.eartheasy.com/guides/composting/
  5. https://lt.wikipedia.org/wiki/Kompostas
  6. https://lt.wikipedia.org/wiki/Kompostavimas

Vienas komentaras

  1. […] COOL ūkis: Kompostas – kas/kam/kodėl? • COOL ūkis: Kompostavimas viduje – kaip kompostuoti bute (informacija apie kompostavimo […]

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.