Atėjus pavasariui pienės yra vieni pirmų žiedelių geltonai nudažančių pievas, šalikeles ir parkus. Nors daugelis pienes praminė piktžolėmis ir ne itin pageidauja jų savo kiemuose ir daržuose, jos yra tikrų tikriausiais super maistas! Praėjusią savaitę kas rytą pradėdavau rinkdama kieme išdygusias pienes ir eksperimentavau su jų gamyba. Kviečiu prisijungti ir
Kodėl pienės?
Visų pirma, kiaulpienės yra puikus vitaminų šaltinis. Jose gausu vitamino C, B, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų reikalingų medžiagų mūsų organizmui. Kiaulpienės gerina virškinimą, gydo nemigą, inkstus, kepenis.
Pienes lengva atpažinti ir jų yra visur! Nors jos yra labai vertingos, daugeliui tai nėra norimas augalėlis kieme. Taigi surenkant ir panaudojant jas jums padėkos ne tik jūsų organizmas, bet ir kaimynas, pas kurį nesnuskridus pienių sėkloms nebus sugadinta tobula pievelė. Visgi rinkti pienes reiktų tik vietose, kur yra žinoma, jog nebuvo naudojami pesticidai ir herbicidai tad geriausia savo ar giminių kiemuose, laukinėse pievose.
Visas augalas nuo šaknų iki žiedų yra valgomas ir gamyboje panaudoti jas galima įvairiausiais būdais. Pienių savaitės išškūkio metu išbandžiau šiuos receptus:
Pienių keksiukai
Pienių salotos
Actas su pienėmis
Kepti pienių lapai
Pienių ir rozmarino sausainiai
Pienų arbata
Pienių rinkimas ir paruošimas
Lapelius ir žiedus rinkite pavasarį, o šaknis geriau palikti rudeniui, kai jose yra diesnė maistingų medžiagų koncentracija. Nors galima rinkti pavasarį, jei norisi švelnesnio skonio. Aš nusprendžiau pienių šaknų eksperimentus pasilitki rudeniui, nors žiūrėsim ar smalsumas nenugalės planų.
Pienių žiedus geriausiai rinkti ryte, jiems pilnai atsiskleidus ir saulei nudžiovinus rasą. Renkant pienes ankstyvą pavasarį bent trečdalį žiedų palikite bitutėms. Pienės gali būti vienintėlis žydintis augalas tuo metu tad svarbu iš jų neatimti šio svarbaus maitinimosi šaltinio.
Surinktus lapepius ir žiedus paskalaukite vandenyje, nuplaunant žemes ir užsilikusius vabalėlius. Girdėjau, kad pusvalandį palaikant lapus vandenyje su druska sumažėja jų kartumas. Dar pati šio triuko nebandžiau, jei kas bandysit, pasidalinkite rezultatu! Nuplovę nusausinkite ir priklausomai nuo recepto padžiovinkite (žiedų ilgai nepalikite nes jie yra linkę užsiverti, jei nėra saulės).
Dauguma receptų, kuriuose naudojami žiedlapiai reikalaują pašalinti žiedo pagrindą, nes jis yra kartus. Tai galima padaryti laikant už pagrindo ir švelniai ištraukiant žiedlapius. Nors ir užima nemažai laiko, tai itin atpalaiduojantis užsiėmimas. Jei turite galimybę, šis darbas taip pat yra puikus būdas įtraukti vaikus į gaminimo procesą. Žiedų ruošimas tampa tarsi magišku ritualu visiems šeimos nariams. Aš dėja šios nemokamos darbo jėgos neturiu taigi pati sau pamedituoju kaskart gamindama su pienių žiedlapiais.
Kaip sekasi rinkiti ir gaminti su pienėmis jums? Pasidalinkite kometaruose! Visuomet ieškau naujų receptų išbandymui 🙂
Palikite komentarą