Kiaulpienės mityboje: rinkimas ir paruošimas

su Komentarų: 0



Atėjus pavasariui pienės yra vieni pirmų žiedelių geltonai nudažančių pievas, šalikeles ir parkus. Nors daugelis pienes praminė piktžolėmis ir ne itin pageidauja jų savo kiemuose ir daržuose, jos yra tikrų tikriausiais super maistas! Praėjusią savaitę kas rytą pradėdavau rinkdama kieme išdygusias pienes ir eksperimentavau su jų gamyba. Kviečiu prisijungti ir


Kodėl pienės?


Visų pirma, kiaulpienės yra puikus vitaminų šaltinis. Jose gausu vitamino C, B, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų reikalingų medžiagų mūsų organizmui. Kiaulpienės gerina virškinimą, gydo nemigą, inkstus, kepenis.

Pienes lengva atpažinti ir jų yra visur! Nors jos yra labai vertingos, daugeliui tai nėra norimas augalėlis kieme. Taigi surenkant ir panaudojant jas jums padėkos ne tik jūsų organizmas, bet ir kaimynas, pas kurį nesnuskridus pienių sėkloms nebus sugadinta tobula pievelė. Visgi rinkti pienes reiktų tik vietose, kur yra žinoma, jog nebuvo naudojami pesticidai ir herbicidai tad geriausia savo ar giminių kiemuose, laukinėse pievose.

Visas augalas nuo šaknų iki žiedų yra valgomas ir gamyboje panaudoti jas galima įvairiausiais būdais. Pienių savaitės išškūkio metu išbandžiau šiuos receptus:

Pienių keksiukai

Pienių salotos

Actas su pienėmis

Kepti pienių lapai

Pienių ir rozmarino sausainiai

Pienų arbata

Pienių rinkimas ir paruošimas


Lapelius ir žiedus rinkite pavasarį, o šaknis geriau palikti rudeniui, kai jose yra diesnė maistingų medžiagų koncentracija. Nors galima rinkti pavasarį, jei norisi švelnesnio skonio. Aš nusprendžiau pienių šaknų eksperimentus pasilitki rudeniui, nors žiūrėsim ar smalsumas nenugalės planų.

Pienių žiedus geriausiai rinkti ryte, jiems pilnai atsiskleidus ir saulei nudžiovinus rasą. Renkant pienes ankstyvą pavasarį bent trečdalį žiedų palikite bitutėms. Pienės gali būti vienintėlis žydintis augalas tuo metu tad svarbu iš jų neatimti šio svarbaus maitinimosi šaltinio.



Surinktus lapepius ir žiedus paskalaukite vandenyje, nuplaunant žemes ir užsilikusius vabalėlius. Girdėjau, kad pusvalandį palaikant lapus vandenyje su druska sumažėja jų kartumas. Dar pati šio triuko nebandžiau, jei kas bandysit, pasidalinkite rezultatu! Nuplovę nusausinkite ir priklausomai nuo recepto padžiovinkite (žiedų ilgai nepalikite nes jie yra linkę užsiverti, jei nėra saulės).



Dauguma receptų, kuriuose naudojami žiedlapiai reikalaują pašalinti žiedo pagrindą, nes jis yra kartus. Tai galima padaryti laikant už pagrindo ir švelniai ištraukiant žiedlapius. Nors ir užima nemažai laiko, tai itin atpalaiduojantis užsiėmimas. Jei turite galimybę, šis darbas taip pat yra puikus būdas įtraukti vaikus į gaminimo procesą. Žiedų ruošimas tampa tarsi magišku ritualu visiems šeimos nariams. Aš dėja šios nemokamos darbo jėgos neturiu taigi pati sau pamedituoju kaskart gamindama su pienių žiedlapiais.


Kaip sekasi rinkiti ir gaminti su pienėmis jums? Pasidalinkite kometaruose! Visuomet ieškau naujų receptų išbandymui 🙂

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.