Čia gimsta ir gyvena kūrybinės idėjos

su Komentarų: 0

Vilniuje atsiranda vis daugiau kūrybinių erdvių kviečiančių, ne tik užeiti pasigrožėti meninikų kūryba ar sudalyvauti dirbtuvėse, bet ir patiems jose suorganizuoti įvairias veiklas. Būtent tokia yra ir nepaprasto jaukumo kūrybinė erdvė- Ideas Block. Turėjau galimybę pakalbinti vieną iš Ideas Block įkūrėjų – Liuciją, kuri man papasakojo daugiau, kaip ši erdvė gimė ir kas joje vyksta.

Papasakok, kas yra Ideas Block ir nuo ko kilo idėja ją įkurti?

Ideas Block yra kūrybinė erdvė, kurią įkūrėme kartu su vyru. Abu užsiimam menais- jis labiau iš muzikinės pusės ir multimedijos, o aš dirbu su tekstile ir vizualiais menais. Norėjosi erdvės sau, bet kad ji būtų ne tik mums, o atvira publikai, kad ir kiti galėtų rodyt, parduoti ir pristatyti savo darbus bei idėjas. Matėm panašių erdvių įvairiose vietose, bet vis kažko mums jose trūkdavo. Jos visada būdavo fokusuotos į vieną sritį, o mes norėjom padaryti atvirą įvairioms idėjoms ir kultūrai, kad čia vyktų ir paskaitos, ir parodų atidarymai, ir filmų peržiūros. Pagalvojom, kad kavinė galėtų viską apjungti ir žmonės galėtų susiburti ir praleisti čia daugiau laiko. Supratom, kad tai turėtų būti bendruomenės erdvė, kuri leistų visiems pasireikšti.

Esi minėjusi, kad jums labai svarbus ekologiškumas ir darnumas. Kokiais būdais tai pasireiškia jūsų veikloje?

Esu tekstilės dizainerė ir baiginėdama universitetą pradėjau domėtis ekologiškumo tema, nes, kaip žinia, tekstilės industrijoje yra labai daug taršos ir toksiškų dalykų. Jau tuomet man kildavo idėjos, kad reikėtų kažką keisti ir daryti. Turbūt viskas prasidėjo, nuo to, kad pati pradėjau ekspermentuoti su savo produktais. Ir dabar bandau gaminti iš visokių atliekamų medžiagų, naudoti augalinius dažus. Turime klientus, kurie turi lino rūbų kompaniją ir jiems paminėjau, kad norėčiau gaminti iš antrinių žaliavų, o jie prisipažino, kad turi daug lino atliekų ir nežino, ką su jomis dayti. Pasiėmiau iš jų tokią didelę dėžę labai gražaus lino tai dabar viskas ir vystosi su atliekų panaudojimu.

Iš savo pusės visad bandau, kad tarp renginių atsirastų dokumentikų, kurios kalba apie ekologiškumą ir darnumą- iš tekstilės pusės ir plačiau. Būna ir dirbtuvių susijusių su ekologija ir tvariu gyvenimo būdu. Atsirenkant produktus iš kitų kūrėjų irgi norisi matyti judėjimą link to. Aišku, čia gal ne visi produktai tokie, bet bandom judėti ta linkme, vis ieškom alternatyvų ir natūralių medžiagų arba perdirbtų produktų. Turim muilo su kavos tirščiais, lempučių, kurios yra terariumai – toks simbolinis dalykas priverčiantis pagalvoti apie gamtą.

Kaip su augaliniais dažais sekasi dažyti?

Tai visai sudėtingas procesas, todėl aš pati to nesu labai gerai išvysčiusi. Paruošimas ilgas – medžiagas reikia specialiai paruošti, kad užsifiksuotų dažas. Esame pakvietę, užsiimančius su augaliniais dažais jau ilgesnį laiką, pristatymą pravesti. Dabar planuojame pardavinėti jų pigmentus dažymui, nes jie patys gamina. Pas mus Lietuvoje nelabai surastum paruoštų tai reikia pačiam ieškoti augalų ar auginti juos ir pasiruošti, o tai irgi atima nemažai laiko. Tai, jog reikia nemažai investuoti į augalinį dažymą, galbūt ir pristabdo daug ką.

Ar kviečiate kitus prisidėti prie renginių ar veiklos organizavimo?

Pradžioje patys labiau organizavom, bet tada atsirado daugiau norinčių kažką daryti ir susiformavo bendruomenė, kurie pastoviai kažką organizuoja. Turim Italą dėstytoją iš VU, kuris jau metus organizuoja paskaitas, akademines, bet pritaikytas publikai. Būna doktorantūrą studijuojantys, kurie pasakoja apie skirtingas sritis pradedant nuo literatūros iki filosofijos, istorijos. Prie tvaraus gyvenimo būdo temos renginių prisijungė ir viena mano pažįstama, tad su ja organizavome rūbų taisymo dirbtuves, ir bandome toliau vystyti su tuo susijusias idėjas.. Yra keletas žmonių, kurie parodas darė. Ateina vis su idėjomis ir gausėja, norinčių įsitraukti į veiklas, ratas. Manau vieną dieną galėsim išsiplėsti į didesnias patalpas.

Ar yra galimybė pas jus pasavanoriauti?

Vis labiau suprantam, kad patiems trūksta laiko viską suspėti: organizuoti, reklamuoti  ir prižiūrėti erdvę. Puiku, jei kažkas gali prisidėti prie to.

Ką galėtum patarti norintiems pradėti ką nors panašaus organizuoti?

Kadangi pas mus dažnai ateina žmonės, kurie nėra dar niekada darę dirbtuvių ar renginio, mes skatinam juos pradėti. Čia yra tinkama vieta pirmiems bandymams, nes tai nėra kažkokia milžiniška auditorija. Svarbiausia nebijoti, nors visi bijom, bandyti ir tiesiog daryti.

Norėčiau pakviesti žmones aktyviau siūlyti idėjas ir prisidėti prie veiklų ir kad žinotų, kad čia yra ta erdvė, kur gali ateiti su savo pasiūlymais ir idėjomis.

 

 

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.