Būti tvaresniu lengva – tvari mada

su Komentarų: 1

Turbūt jau ne kartą esame girdėję apie tai kaip vadinamoji “greita mada” kenkia aplinkai, nes drabužiai greitai susidėvi, yra išmetami, o  nuo jų pagaminimo iki pardavimo išnaudojama begalės resursų. Taip pat, dažnai gaminant drabužius darbuotojai negauna atitinkamo atlygio, turi dirbti prastomis sąlygomis, gaminimo procesai ne retai yra nedraugiški aplinkai.

Taigi, ką galime padaryti mes? Kokius drabužius pirkti, jog gamta būtų tausojama, darbuotojai gaminantys juos nebūtų išnaudojami ir jaustumėmės gerai juos nešiodami? Pateikiame kelis variantus:

 

1) Pirkti iš tvarių, aplinkai draugiškų prekės ženklų

Tvari mada nebūtinai turi būti brangi. Yra nemažai prekės ženklų Europoje, kurie rūpinasi savo poveikiu aplinkai, savo darbuotojais ir renkasi aplinkai draugiškas medžiagas. Čia galite rasti tokių prekės ženklų: Affordable ethical fashion.

Lietuvoje taip pat sparčiai gausėja prekės ženklų, kurie atkreipia dėmesį į savo poveikį aplinkai. Labai smagu, kad į tai yra atsižvelgiama ir bandoma pritaikyti įvairius metodus siekiant darnos su gamta. Keli prekių ženklai, kuriuos žinome tai darančius yra LT identity, Lech Lecha ir The Knotty Ones. Jei žinote daugiau tvarumu pasižyminčių Lietuviškų prekės ženklų, pasidalinkite komentaruose!

2) Pirkti dėvėtus arba vintažinius drabužius

Jau kuris laikas padėvėti drabužiai nėra laikomi prastesniais. Dažnu atveju jų kokybė, ilgaamžiškumas, originalumas ir žinoma kaina pralenkia masinių parduotuvių gaminius visais prieš tai nurodytais kriterijais. Puikus to pavyzdys Humana Vintage bei Humana kuriose galima rasti tikrai neblogų variantų. Žinoma tenka apsiginkluoti kantrybe, o kartais ir visai nusivilti, bet radęs patinkantį gaminį, gali likti užtikrintas, jog kitoje gatvės pusėje nepamatysi dar trijų žmonių vilkinčių tą patį ką ir tu. Neseniai susikuręs prekės ženklas SocialReTex, kuriantis tekstilės produktus iš antrinių žaliavų, taip pat prekiauja dėvėtais drabužiais Vilniuje bei organizuoja drabužių mainų vakarėlius, kurių metu galite atsinešti savus nenešiojamus drabužius ir suteikti jiems antrą šansą juos parduodant ar padovanojant. Kaip ir Humanose, rasti konkretų produktą nėra taip paprasta, bet sąlyginai verta, nes dovanų kartu gauni pažintį ir smagų pokalbį su bendraminčiu, kuris taip pat kaip ir tu yra linkęs gyventi tvariau.

Jei jūsų gyvenamjoje vietovėje nėra padėvėtų drabužių parduotuvių, visuomet galima pirkti internetu. Yra nemažai puikių internetinių parduotuvių, kuriose galima rasti įvairių geros kokybės devėtų drabyžių. Asos marketplace ir žinoma lietuvių įkurta Vinted yra tik kelios internetinės parduotuvės prekiaujančios Europoje.

3) Pirkti mažiau

Atrodo paprasta, bet daugelis iš mūsų perkame daugiau nei mums reikia (pati ne kartą susivokiau, kad turiu pilną spintą drabužių iš kurių nešioju tik apie trečdalį…). Kasdien mus bombarduoja įvairiausios reklamos, bandančios įsiūlyti suknelę, sportbačius, ar dar ką nors, kas jau ir taip seniai dulka spintoje, tad nenuostabu, kad dažnai perkame tik dėl to, jog susižavime nuolaida arba desperatiškai norime įsigyti prekę, kuri itin madinga tą sezoną. Liūdniausia tai, jog ji absoliučiai netinka nei patinka mums pačiam, nei deri prie mūsų turimų drabužių derinių spintoje. Šito galime išvengti gerai pagalvodami, su kuo įsigijamą drabužį galėsime dėvėti. Jeigu mintyse įkomponuojame jį į bent 3 drabužių kombinacijas iš mūsų spintos, drąsiai galime jam sakyti taip. Atsispirti nuolaidoms tikrai sunku ir kartais labai norisi įsigyti palaidinę, kuri prie nieko netinka, nes mintyse šventai tikime, jog tuomet prie jos nusipirksime kelnes, sijoną galų gale batus, bet… Čia tas masinio pirkimo ratas ir užsisuka. Pradėjusi vadovautis sveika logika drabužių parduotuvėse, jaučiuosi daug laimingesnė, nes visada turiu kuo apsirengti, išlaikau pilnesnę piniginę ir svarbiausia tausoju aplinką- nes perku rečiau ir kokybiškesnes prekes, kurios nepraranda savo išvaizdos po pirmųjų skalbimų.

 

4) Deramai rūpintis savo drabužiais

Kuo geriau prižiūrėsite savo drabužius tuo ilgiau jie jums tarnaus atrodys puikiai. Ilgesnį tarnavimo laikotarpį padės užtikrinti: retesnis rūbų skalbimas (natūralūs pluoštai sugeba patys valytis taigi užtenka juos pakabinti gerai vedinamoje patalpoje), rūpinimasis pagal instrukcijas (verta nenukirpti tos etiketės!), plovimas ekologiškomis priemonėmis, teisingas rūbų ir batų laikymas, įplyšimų susiuvimas.

 

5) Panaudoti senus drabužius arba atiduoti juos perdirbimui

Jei drabužiai nebetinkami nešiojimui, neišmeskite jų. Pagalvokite ar galite rasti kitokių panaudojimo būdų, o jei nerandate, atiduokite juos rūšiavimui.

 

 

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Vienas komentaras

  1. printela.lt
    | Atsakyti

    labai smagu, kad yra žmonių, kurie rankasi tvarų gyvenimo būdą ir ekologiją. dauguma įmonių taip pat deda pastangas, kad jų produkcija būtų ekologiškai net ir įpakuota

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.