Berlyno bendruomenės sodai

su Komentarų: 0

 

Prieš porą savaičių pavyko trumpam pabėgti nuo vis nesibaigiančios žiemos Lietuvoje ir kelias dienas praleisti Berlyne. Jau prieš kelionę pasisekė sužinoti apie vieną ten esantį bendromenės sodą – Prinzessinnengarten (vok. princesės sodas), kurį privalėjome aplankyti.

Sodas buvo įkurtas 2009 metais iki tol kokį pusamžį apleistame sklype Kreuzbergo rajone miesto centre. Įkvėpti miesto sodais Kuboje, vietiniai gyventojai ėmėsi iniaciatyvos. Sklypas buvo sutvarkytas ir transformuotas į sodą paremtu tvarumu bei bendruomenės įsitraukimu. Pritaikytas miesto gyvenimo būdui, sodo augalai yra auginami įvairiose dėžėse, parduotuvių vežimėliuose, kibiruose ir kitokiose konteineriuose. Tai leidžia augintojams būti mobiliais, esant reikalui transportuoti augalus į kitą vietą, o žiemą – paslėpti nuo šalčio, užtikrinant derlių visus metus. Šis projektas sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir pritraukė daugybę menininkų, smulkių verslininkų, šeimų, studentų ir kitų bendruomenės narių. Kiekvienas narys atsinešė savo žinias, idėjas, kūrybiškumą bei sugebėjimus ir pavertė šią teritoriją į kažką įspūdingo.

 

 

Šiandien Prinzessinnengarten yra daugiau nei paprastas sodas. Labai lengva pamiršti jog esi miesto centre, apsuptas automobilių šurmulio. Nors teritorija nedidelė, pasijunti lyg patekai į savarankišką nepriklausomą miestelį, kuris turi viską, ko reikia. Jame veikia biblioteka, sukurta iš žmonių atneštų knygų, dviračių taisykla, nemokama “parduotuvė”, kuri veikia mainų principu, meno dirbtuvės, pramoginiai ir edukaciniai renginiai. O jei po darbo nori tiesiog atsipalaiduoti bei susitikti ir pabendrauti su draugais, teritorijoje veikia pasakiška kavinukė įsikūrusi jūriniame konteineryje. Kad vaikams nebūtu nuobodu, šalia veikia pačių žmonių sukurta vaikų žaidimų aikštelė. Apart ekologiškos kavos, arbatos, alaus ar limonado ši kavinukė kiekvieną savaitgalį gamina maistą iš pačių užaugintų daržovių ir prieskonių, o jei trūksta ingredientų – juos parūpina vietiniai ekologiniai ūkiai. Nors ir meniu neįspūdingas – tik vienas patiekalas, maistas yra skanus bei šviežias, o , kad nenusibostu, kiekvieną savaitę pasiūlo naują patiekalą pagaminta iš to, ką turi.

 

 

Princesės sodas, nors yra pats žinomiausias ir populiariausias, nėra vienintelis bendruomenės sodas Berlyne. Be jo yra daugybė kitų. Dar vieną užklupom visai netyčia vaikštant po miestą. Šis atrodo buvo įkurtas dar visai nesenai ir pačioje neįtikimiausioje vietoje – prie buvusios gamyklos! Įėjus mus mielai pasitiko jauni sodo prižiūrėtojai ir pakvietė apžiūrėti viską iš arčiau. Pasirodo, kad į šį sodą gali ateiti kiekvienas ir pasinaudojęs vietoje esančiais visais reikalingais įrankiais ir priemonėmis pasodinti augaliukų. Mane iškarto patraukė kūrybiškai pasodinti augalai botuose.

 

 

Abu sodai yra puikūs pavyzdžiai kaip net ir gyvenant mieste galima susikurti  žalias erdves, kuriose norėtume leisti laiką, susitikti su draugais ir įsitraukti į bendruomenės veiklą. Vilniuje taip pat po truputį atsiranda tokie sodai  kaip Antakalnio, Pilaitės daržai, erdvės kaip Miesto laboratorija. Tikimės, kad ir jiems pavyks užaugti iki tokių, kuriuose žmonės reguliariai lankysis ir kuriuos puoselės.

 

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.