Nešamės savo puodelį į kavinę!

su Komentarų: 0

Kava išsinešimui – patogus ir greitas sprendimas skubantiems rytais į darbą, į paskaitas arba tiesiog norintiems išgerti puodelį kavos bevaikštant po miestą su draugais. Tačiau ar pagalvojame, kiek vienkartinių puodelių sunaudojama kiekvieną dieną? Kiek jų yra išmetama? Dėja, jų perdirbti dažniausiai neįšeina, nes nors išorė pagaminta iš popieriaus, jų vidus padengtas plastiku, o išmetami puodeliai būna nešvarūs, taigi po panaudojimo jie tampa šiukšlėmis.

Kavos malonumo atsisakyti tikriausiai niekas nenorime, bet galime prisidėti prie neigiamo poveikio aplinkai sumažinimo. Kaip? Ogi paprasčiausiai nuėjus į kavinę naudoti savo daugkartinį puodelį! Pakalbinome Adelę, kuri jau keturis mėnesius nešiojasi savo daugkartinį puodelį į įvairias Vilniaus ir Panevėžio kavines ir užsisako kavos išsinešimui.

Adele, kas visgi paskatino įsigyti daugkartinį puodelį ir juo naudotis?

Aš labai labai mėgstu kavą ir ją pirkti kavinėse, bet supratau, kad geri 10 minučių ir tada puodelis išmetamas. Supratus, kad labai daug šiukšlių sukuriu vien dėl to, kad geriu kavą, įsijungė kaltės jausmas ir pradėjau galvoti, kad reiktų įsigyti savo puodelį. Ilgai jo norėjau, bet Lietuvoje dar vis trūksta kultūros skatinančios tokius turėti ir jei nori rasti gražų, jie gana brangūs. Užsienyje “Starbucks” kavinė turi idėją mažinti panaudojamų puodelių kiekį. Jungtinėje Karalystėje per dieną sunaudojama 7 milijonai puodelių, skaičiai labai dideli. Taigi “Starbucks’as” nusprendė pagaminti daugkartinius puodelius. Jie labai lengvi, atrodo kaip paprasti puodeliai ir kainuoja tik vieną svarą. Atsinešęs tokį į kavinę, taip pat gauni nuolaidą, o tai skatina turėti puodelį. Buvau Londone ir pamačiau, kad kaina – tik svaras, tad galvojau, kodėl nepabandžius.

Galvojau padarysiu socialinį ekspermentą Lietuvoje. Grįžus iš pradžių buvo labai keista. Galvojau, kaip aš čia nešiuos savo puodelį, juk kažkaip niekas to nedaro ir aš būsiu keistuolė. Pirmą dieną ėjau prie namų į “Vero cafe”, galvojau reikia susikaupti, neštis savo puodėlį ir paprašyti kavos. Atėjau, paprašiau ir mergina net nesureagavusi pasakė, kad tikrai gali pagaminti į jį. Pamačiau, kad ji darant kavą ją pila į mažą popierinį puoduką, bet mane nuramino, kad jį naudos visą dieną ir supranta, kodėl nešuosi savo puodelį. Labai džiaugiausi, kad pavyko ir buvo verta. Nusiunčiau draugei ir sesei nuotraukas bei parašiau, kad pradėjau savo ekspermentą ir pirma diena praėjo gerai.

Gal buvo kokių įdomesnių istorijų?

Viena iš didžiūjų sekmės istorijų prasidėjo vieną rytą nusprendus nueiti į man patinkančią kavinę – “Elska coffee”, nors niekada nebuvau joje bandžiusi užsisakyti kavos savame puodelyje. Tą dieną man buvo kažkoks niūrus rytas, nešiausi puodelį ir pasakiau ,,norėčiau kavos ir, jei galima, į savo puodelį”. Pradžioje visada turėdavau tokį “disclamer’į” – paprašyti, ar galima. Dabar jau to atsisakiau, bet tuo metu dar sakydavau “jeigu galima”. Padavus puodelį barista labai nustebo ir pasakė, kad jai labai patinka, kai žmonės atsineša savo puodelius ir pagalvoja apie savo poveikį aplinkai. Kol man gamino kavą mes paplepėjom apie tai, kaip dabar jau jaučiu kaltės jausmą, kai nesinešu savo puodelio. Pagaminusi kavą ji man padavė lapelį ir pasakė, jog kadangi atsinešiau puodelį, kitą kartą kavą gersiu nemokamai. Ji padovanojo man puodelį kavos! Buvo labai miela ir gera. Pagalvojau, kad gal taip pasaulis pasako ačiū ir jei darai gerą, tai sugrįžta. Labai smagu, kai kiti paskatina, kad kitiems irgi rūpi ir jie vertina tavo sprendimą.

 

Ar buvo, kad kažkas pasakydavo ne?

Man nebuvo, bet vienai pažįstamai kartą pasakė ne. Paklausus kodėl, pasakė dėl higienos. Man atrodo keistas pagrindas, nes rizikos mažai. Gavusi tokį atsakymą draugė iš principo nuėjo į kitą kavinę ir aš didžiuojuosi tokiu jos vertybių laikymusi. Bet čia tik viena tokia istorija. Aš esu toje kavinėje pirkusi ir pati, ir man visada sakė taip, tai tikriausiai nuo baristos žinių priklauso. Praktiškai kasdien perku kavą į nuosavą puodelį jau nuo vasario ir jokių problemų iki šiol nebuvo, net jokių teisiamųjų žvilgsnių. Visada labai ramiai reaguojama ir labai gera, kai pradedi savo puodelį nešiotis ir supranti, kiek sutaupei vienkartinių.

 

Kuriose kavinėse esi bandžiusi?

Vero, Cafeine, Taste map, Elska coffee… Būtų įdomu McDonald’e pabandyti, jis mano sąraše, tai ir pabandysiu. Įvairiose esu bandžiusi, gal iki 10 skirtingų. Dar nebuvo tikslo keliauti per vis kitas, bet buvo sirtingi darbuotojai ir dar nebuvo žodžio ne.

 

Ar dažnai sutinki kitų, kurie nešioja savo puodelį?

Kolkas dar retai tai matau, bet prieš kelias dienas mačiau, kaip dar viena mergina  nešasi savo puodelį, ir manau, kad keičiasi kultūra. Prieš 5 metus niekas to nedarė, bent jau negirdėjau, kad tai darytų. Manau sąmoningumas auga, kad turėdamas daugkartinį indą taupai lėšas ir saugoji gamtą.

 

Gal dar kokių įdomių įvykių nutiko?

Kartą pirkau kavą ir barista paklausė, ar man skaniau gerti iš savo puodelio ir todėl jį naudoju. Galvojau, wow, tokia pirma mintis? Atsakiau, kad ne, tikrai ne dėl skonio, o dėl to, kad nenoriu vienkartinių puodelių naudoti. Ji nustebo ir pradėjau pasakoti, kad puodelių negali rūšiuoti, mes išmetam juos, jie iš plastiko ir nueina į mūsų gamtą. Ji buvo nustebusi, o aš galvoju, ji gi dirba šitoj srity. Manau reikėtų pradėti nuo darbuotojų, nes jie kasdien mato, kiek puodelių ir kiek dangtelių sunaudojama. Gana keista, kad nepagalvoja, bet natūralu. Todėl ir reikia pradėti nešiostis tą puodeli, kalbėtis ir papasakoti kitiems, kad tai yra labai paprasta, ir paskatinti, nes tai labai smagu.

 

Ką norėtum pasakyti svarstantiems pradėti nešiotis savo puodelį?

Pradėkite jau dabar, nedelskit, labai draugiška aplinka, nebijokit! Aš išbandžiau ir labai faina. Labai geras jausmas, kai turi savo puodelį. Kai pradedi nuo savęs, yra gal ir nedideli rezultatai, bet jei mes visi po vieną sumažinsime, tai bus didelis poveikis 🙂

—————-

Ir mes skatiname visus pradėti nešiotis savo puodelius! Imdama interviu pati nusinešiau savo daugkartinį puodelį ir įsitikinau, kad tai išties yra visiškai paprasta, ir jaučiausi puikiai tai darydama 🙂 Šiuo metu vyksta 30 dienų iššūkis, kviečiantis nenaudoti vienkartinių indų ir įrankių, kurį labai palaikome. Daugiau istorijų, kaip galima mažinti savo sudaromų atliekų kiekį ir kodėl verta tai daryti, galite rasti čia.

 

 

 

Sekite Austė:

Labas! Mano vardas Austė ir esu CoolŪkio bendraįkūrėja. Domiuosi aplinkosauga ir tvariu gyvenimo būdu, mokinuosi kaip kuo daugiau įterpti to į savo gyvenimą. Čia dalinuosi savo žiniomis ir patirtimi. Labai laukiu jūsų komentarų, pasiūlymų ir patarimų. Juk geriausia mokytis vieniems iš kitų! :)

Naujausi įrašai nuo

Palikite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.